Kıkırdak Deldirme Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Kıkırdak Deldirme Türleri ve Özellikleri

Kıkırdak Deldirme

Kıkırdak, kemikle birlikte iskeleti oluşturan özel bir destek dokusudur. Kemik kadar sert olmayan, esnek, damarsız ve beyaz bir dokudur. Kıkırdak dokusunda genellikle hücreler ikişerli veya üçerli gruplar halinde bulunur. Dölütte iskelet kıkırdaktan oluşur ve dölüt büyüdükçe kıkırdak kemikleşir. Sonunda kıkırdak, kemik uçlarındaki kemikleşmiş katman plağında ve eklem yüzeylerinde bulunur. Erişkinlerde iskeletin kıkırdak bölümleri yalnızca kaburga kemiklerinin uçlarında ve kemiklerin göğüs kemiğiyle birleştiği yerlerde bulunur. İlkel ve üstün yapılı omurgalıların tüm iskeleti, erişkinlerin iskeletlerinin bir bölümü kıkırdaktan oluşur. Kıkırdak, kemikleşme ve kireçlenmeye karşı duyarlıdır. Kıkırdaklar, hücreler arası maddesinde bulunan tellerin yapılarına göre elastiki kıkırdak, saydam kıkırdak ve telli kıkırdak olarak üçe ayrılır.

Nefes borusunun halkaları, eklem yerleri ve kulaklar kıkırdak dokunun örnekleridir. Bu makalede ele alınacak konu ise kıkırdak deldirme işlemi ve bu işlemin özellikle kulağa uygulanmasıdır.

Kıkırdak Deldirme

Kıkırdak deldirme, genellikle kulağa küpe takabilmek amacıyla yapılan tıbbi bir operasyondur. Kıkırdak deldirme işlemi için uygulanan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında kişinin kendi başına özel olarak tasarlanmış delici setleri kullanmak veya steril malzemelerin kullanıldığı medikal aletlerin bulunduğu özel bir ortamda bu işlemi gerçekleştirmek yer alır. Birçok kişi için vazgeçilmez bir aksesuar olan küpeler için kulak deldirme işlemi gereklidir. Ancak kıkırdak deldirme işlemi gelişigüzel her yerde yapılmamalıdır. Bu nedenle bu işlem hakkında bilgi sahibi olmak büyük önem taşımaktadır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Günümüzde en sık tercih edilen yöntem, kulak delme işlemi için özel olarak tasarlanmış delme tabancasıdır. Önceleri sadece doktorlar tarafından kullanılan bu alet, şimdi kuyumcularda ve mücevher satış mağazalarında da kullanılmaktadır. Farklı tekniklerle kıkırdak deldirme işlemi yapılabilmektedir. Ancak en fazla dikkat edilmesi gereken konu, iltihap bulaşma riski yüksek olduğundan, hijyenik koşullara uygun aletlerin kullanılıp kullanılmadığıdır. Ayrıca, kanama ve pıhtılaşma gibi sağlık problemleri olan diyabetik hastalar, dermatolojik hastalıkları olanlar ve bazı nörolojik hastalıkları olanlar bu işlemi yaptırmamalıdır. Delik açtırmak isteyenler ise son derece dikkatli olmalıdır. Hijyenik çalışma koşullarının sağlanması, kulağını deldiren bir kişiden başka bir kişiye AIDS, hepatit B gibi mikrobik hastalıkların geçmesini önler. Bu nedenlerle kıkırdak deldirme işlemi için bir sağlık kurumu veya hijyenik çalışma koşullarına uyulduğundan emin olunan bir yer tercih edilmelidir.

Öneriler

Delme işlemi sonrasında küpelerinizi çıkarmaktan kaçının ve bu süre zarfında kulaklarınıza dokunmaktan sakının. Takı için delinen kıkırdağın mikrop kapmaması için hijyene özen gösterilmelidir. Kulaklarınızı, küpelerinizi ve dokunacağınız zaman ellerinizi dezenfekte ettiğinizden emin olun. Kulak memesinde açılan deliğin temiz tutulmasına dikkat edilmelidir; bunun için kulağın iki tarafını da temizlemelisiniz. Kulaklara takılı küpeleri 180 derecelik yarım turlarla hem sağa hem sola çevirmelisiniz. Küpeleri hiç çıkarmadan en az üç ay takılı kalmasına gayret etmelisiniz. Sabun, şampuan ve saç spreyi gibi maddelerle temas etmesi sonrasında bol su ile durulanmalıdır. Delinme işlemi sonrasında şişlik veya kızarıklık belirtileri olabilir; bu normaldir ve belirtiler en fazla 48 saat sürer. Eğer bu belirtiler sona ermezse ve kıkırdak bölgesinde iyileşmeyen yaralar oluşursa bir uzmana başvurun. Delik çevresinde hassasiyet artması, hoş olmayan koku ve ağrı oluşması iltihap kapma olasılığını aklınıza getirmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıkırdak Nakli Nasıl Yapılır?

Kıkırdak Nakli Nasıl Yapılır?

Güncel

Kıkırdak Kemiği Türleri ve Özellikleri

Kıkırdak Kemiği Türleri ve Özellikleri