Burun Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
25 Temmuz 2024

Burun Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Burun kıkırdak eğriliği ameliyatı, hastalarda burun tıkanıklığına neden olabilecek septum eğriliği sorununda uygulanır. Sıkça burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişilerin detaylı bir muayeneden geçirilerek, bunun burun kıkırdak eğriliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığının belirlenmesi gerekir. Bu sorun en fazla burun orta hattındaki kıkırdak ve kemik sapmasından yani septum deviasyonu denilen sorundan kaynaklanır. Bu durumda hastalara burun kıkırdak eğriliği ameliyatı yapılması gerekir. Burun kıkırdak eğriliği genellikle doğumda ya da sonradan burna alınan darbelerle gelişir. Hastalarda özellikle nefes alma sorunlarına neden olursa, tekrarlayan sinüs iltihapları, baş ve yüz ağrısı, bronş, gırtlak iltihapları, orta kulak iltihabı, uyku apnesi gibi problemlere neden olursa, ameliyat yapılması kaçınılmaz olur. Ancak ameliyatın yapılması için, hastaların 18 yaşını geçmesi beklenir. Burun yapısındaki kıkırdak ve kemik dokular gelişimini bu yaşlarda tamamlar. Eğer acil bir müdahale yapılması gerekirse, daha önceki yaşlarda da ameliyat yapılabilir.

Burun Kıkırdak Eğriliği Ameliyatından Önce

Bu ameliyatı olacak hastaların 10 gün öncesinden ibuprofen, aspirin, E vitamini gibi ilaçları bırakması gerekir. Gerektiği takdirde parasetamol içeriği olan ağrı kesici ilaçlar doktorun onayıyla kullanılabilir. Eğer hastalar sigara ve tütün malzemeleri kullanıyorsa, bunların da bırakılması gerekir. Çünkü bunların içeriğindeki nikotin kan dolaşımını olumsuz etkilediğinden, ameliyatın başarılı şekilde yapılmasına engel olur. Hastalar bu dönemde yara iyileşmesine iyi gelen C vitaminini kullanabilir. Hastalar hamile olursa, ameliyatın bu dönemde yapılmaması gerekir. Ameliyata girecek hastaların geceden itibaren yemek yemeyi kesmesi, su içmemesi gerekir.

Burun Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyata septoplasti ya da smr denilmektedir. Ameliyat sırasında bazı teknikler kombine edilerek uygulanır. Burun içinden gerçekleştirilen operasyonda, hemen iç kısımdan açılan 1-1,5 cm'ye kadar dikey bir kesikten septum kıkırdağı üstündeki doku kesilir. Burun bölmesindeki eğri kısımdan ayrılan kıkırdak yapının fazlalık ve eğri olan kısımları çıkarılır ve tekrar şekillendirilir. Bu şekilde burun orta bölmesi şekillendirilir. Ameliyatta hedef orta duvarın düz hale getirilmesidir. Ardından dokunun mukozasının yapışması için, bölgeye dikiş yapılır, gerektiği takdirde nasal silikon bir kalıp yerleştirilir. Ameliyat sırasında hastanın solunumunu etkileyen burun etlerine de gereken müdahale yapılabilir. Çünkü burun kıkırdak eğriliğinde genellikle konka büyümesi sorunu da vardır. Eğer özel bir durum bulunmuyorsa, burun kıkırdak eğriliği ameliyatı genel anestezi kullanılarak yapılır. Bu hem hastalar açısından hem de cerrah açısından önemli kolaylıklar sağlar.

Burun Kıkırdak Eğriliği Ameliyatından Sonra

Ameliyat tamamlandığında, hastalarda kanamaya karşı burun tamponu ya da silikon kalıp kullanılabilir. Genellikle tamponların çıkarılması ameliyattan sonraki 3-4 günde olur. Hastalar operasyondan sonra en erken 3 saat geçince su içebilir. Aksi halde bulantı ve kusma etkisi ortaya çıkar. Hastalarda tampondan kaynaklanan burun tıkanıklığı, pembe kırmızı sızıntı, hapşırma isteği, gözlerde sulanma, baş ağrısı gibi etkiler oluşabilir. Bunlar tamponlar çıkarılınca kendiliğinden kaybolur. Burundan gelen pembe sızıntı ameliyatın yapıldığı yerdeki pıhtılardaki sulanmadan kaynaklanır. Ancak kırmızı renkte bir kanama olursa, hastanın doktorunu bilgilendirmesi gerekir.

Hastalar ameliyatta yutulan kan nedeniyle siyah dışkı yapabilir, kahve telvesi gibi kusması olabilir. Ancak bu sürekli olmaz. Boğazda kuruluk, yanma, ağrı gibi etkiler görülebilir. Bu durumda sıvı alımına önem vermek ve boğazı nemlendirmek gerekir. Tamponlar çıkarılıncaya kadar hastaların ağır işlerden uzak durması, başını yüksekte tutması, sıcak besinleri tüketmemesi, sümkürmemesi, ağır kaldırıp, öne doğru eğilmemesi gerekir. Banyoda sıcak sudan ve buhardan kaçınılmalı, kanamayı tetikleyecek aspirin gibi ilaçlar kullanılmamalıdır. Tamponlar mutlaka doktor tarafından çıkarılmalıdır. Tamponların çıkarılmasıyla, burun içindeki kabuklanmalar için burun temizliğine özen gösterilmelidir. Bu iyileşmeyi hızlandıracaktır. 2-3 hafta yine sümkürme yapılmamalı, doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ateş yükselmesi, baş ağrısı gibi olumsuz etkilerde doktora bilgi verilmelidir. Bu arada doktor kontrollerine de mutlaka gidilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ağa

25 Temmuz 2024 Perşembe

Burun tıkanıklığı sorunum var ve sık sık nefes almakta zorlanıyorum. Bunun burun kıkırdak eğriliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlayabilirim? Doktor septum deviasyonu olduğunu söylerse ameliyat olması zorunlu mu? Ameliyat öncesinde hangi ilaçları bırakmak gerekiyor ve sigara kullanan birinin ameliyat başarısı nasıl etkilenir? Ameliyat sonrasında yaşanabilecek yan etkiler nelerdir ve tamponlar çıkarılınca bu etkiler geçer mi? Ameliyat sonrası ne kadar süre boyunca dikkatli olmak gerekiyor ve hangi aktivitelerden kaçınmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ağa,

Burun tıkanıklığı ve nefes alma zorluğunuzun burun kıkırdak eğriliğinden (septum deviasyonu) kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanın en iyi yolu bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanına başvurmaktır. KBB uzmanı fizik muayene ve gerekli görüntüleme yöntemleriyle teşhisi kesinleştirebilir.

Eğer doktorunuz septum deviasyonu teşhisi koyarsa, ameliyat (septoplasti) genellikle önerilir, ancak zorunlu değildir. Ameliyat kararı, sizin yaşam kalitenizi ne kadar etkilediğine bağlı olarak verilir. Ameliyat öncesinde genellikle kan sulandırıcı ilaçları bırakmanız istenir; bu konuda doktorunuz size ayrıntılı bilgi verecektir.

Sigara kullanımı, ameliyatın başarısını olumsuz etkileyebilir. Sigara, yara iyileşmesini geciktirebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle, ameliyat öncesi ve sonrası sigarayı bırakmanız şiddetle tavsiye edilir.

Ameliyat sonrası yan etkiler arasında hafif ağrı, şişlik ve morluklar olabilir. Tamponlar çıkarıldıktan sonra bu etkiler genellikle azalır. Ancak tam iyileşme birkaç hafta sürebilir. Ameliyat sonrasında burun bölgesine herhangi bir darbe almaktan kaçınmalı ve ağır fiziksel aktivitelerden bir süre uzak durmalısınız. Doktorunuzun önerdiği süre boyunca dikkatli olmanız ve verilen talimatlara uymanız iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede sağlığınıza kavuşursunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni