Büyüme Kıkırdağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Büyüme Kıkırdağı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Büyüme Kıkırdağı

Büyüme kıkırdağı, çocukların büyümesi için kritik öneme sahip eklem kıkırdaklarıdır. Kıkırdak, vücuttaki sertlik ve esnekliği sağlayan bir tür bağ dokusudur. Kemikler kadar sert yapıda olmayıp, onlardan daha esnek, dayanıklı ve damarsız bir yapıya sahiptir. Büyüme kıkırdağı, çocuklarda büyümenin tamamlanmasından sonra işlevini durdurur. Ancak hasarlı bölgeler, çocuğun büyümesine ve gelişimine olumsuz etki eder. Zedelenen büyüme kıkırdağı uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde, vücutta kalıcı ve ciddi boyutta sorunların gelişmesine neden olabilir.

Büyüme Kıkırdağı Neden Zedelenir?

Çocukluk döneminde aşırı hareketlilik, dikkatsizlik, özellikle araba kazası geçirmek, bisiklet kazaları, yüksek yerden düşme, ağaçtan düşme gibi problemler büyüme kıkırdağının zedelenmesine yol açabilir. Büyüme kıkırdağı zedelenmesi daha çok yaz döneminde çocukların açık alanlarda daha fazla oyun oynamalarıyla artar. Önemli denilebilecek kemik ve eklem yaralanmaları büyüme kıkırdağının zedelenmesine yol açabilir. Çocuklarda büyüme kıkırdağı, yetişkinlere kıyasla daha farklıdır. Büyüme kıkırdağı olan kemikte yaralanma olursa, tedavinin geç yapılması ya da uygun şekilde yapılmaması halinde, daha sonraki yıllarda uzuvda kısalık ya da eğrilik gibi sorunlar gelişmeye başlar. Büyüme kıkırdağının zedelenmesi çocuk açısından yaşamsal bir risk oluşturmaz. Ancak çocukların yetişkinlik döneminde sağlıklı uzuvlara sahip olması, ruhsal ve bedensel sağlıkları için gereklidir.

Cerrahi Tedavi ve Sonuçları

Cerrahi girişimle büyüme kıkırdağının doğru şekilde tamir edilmemesi halinde, bacak açılı yani eğri bacak olarak gelişebilir. Bu durumda çocukta boy uzaması hala süreceği için, kemik gelişimini tamamlayıncaya dek bacaktaki kısalık ve eğrilik miktarı da daha fazla olacaktır. Büyüme kıkırdağı, çocuklarda 17-18 yaşına kadar devam eder. Bu nedenle çocukların kemik yaralanmaları uzman bir doktor tarafından değerlendirilerek, tanı konulmalıdır. Tedavi ise gecikmeden yapılmalıdır.

Büyüme Kıkırdağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Büyüme kıkırdağı tedavisinde günümüzde uygulanan skopi yöntemiyle kırık bölgesi hiç açılmadan röntgen cihazı yardımıyla yaralanma olmayan kemikteki kırık parçaları eski haline getirilebilir. Kırık bölgesinin açılmasına gerek kalmadan vida ya da teller kullanılarak cihazla tedavi edilir. Yapılan operasyondan sonra hastanın vücudunda sadece 4-5 adet ufak delik izi kalır. Çocuklardaki iyileşme, yetişkinlere oranla daha kısa sürer. İyileşme süreci, hasar gören kemiğe bağlı olarak 4-8 haftada gerçekleşir. Eğer kalça kırığı meydana gelmişse iyileşme 6-8 hafta sürebilir. El bileğindeki kırıklarda ise iyileşme 4 haftada gerçekleşir.

Çocuklarda Tedavi Süreci

Büyüme kıkırdağı zedelenmesinde çocukların tedavisi, yetişkinlere kıyasla bedensel ve ruhsal adaptasyonlarının daha iyi olması sonucunda daha kısa olur. Ayrıca çocuklarda dokular, yetişkinlerden daha elastik olur. Tedavi öncesinde ve sonrasında çocukların normal yaşama geçişi uyum sağlamaları da kolaydır. Bu yüzden uygulanan fizik tedavi daha kısa sürdüğü gibi, kolay da olur.

Sonuç ve Öneriler

Çocuklarda büyüme kıkırdağının sağlıklı bir şekilde gelişimi ve korunması, gelecekteki fiziksel sağlıkları için kritik öneme sahiptir. Ebeveynlerin, çocuklarının kemik ve eklem yaralanmalarına karşı dikkatli olmaları, olası kazaları önlemeleri ve gerekli durumlarda hızlı bir şekilde uzman bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca, çocukların fiziksel aktiviteleri sırasında uygun güvenlik önlemlerinin alınması, büyüme kıkırdağının zedelenme riskini azaltacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kıkırdak Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Kıkırdak Yırtılması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Buruna Kıkırdak Ekleme Tedavisi

Buruna Kıkırdak Ekleme Tedavisi