Kıkırdak Erimesi Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kıkırdak Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıkırdak Erimesi

Kıkırdak erimesi, tıp literatüründe gonartroz olarak bilinen ve eklem kıkırdağının aşınmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Genellikle ileri yaşlardaki bireylerde ve fazla kilolu kişilerde görülür. Kadınlarda daha sık rastlanmasının sebebi ise kadınların kemik yapılarının erkeklerinki kadar güçlü olmamasıdır. Diz eklemi, vücutta kireçlenmenin en fazla görüldüğü bölgedir. Eklem kıkırdağı, sert ve elastik bir örtü şeklinde eklemlerde bulunur ve kemik uçlarını sararak iki kemiğin birbiri üstüne nazik ve düşük sürtünme oranıyla hareket etmesini sağlar. Eklem kıkırdağı travma veya kötü kullanıma bağlı olarak yıprandığında, diğer dokular gibi hızlı bir iyileşme göstermez. İyileşme olsa bile tam bir iyileşmeden söz edilemez.

Kıkırdağın yıpranması ve yaralanması sonucunda eklem bölgesindeki kemiklerin doğrudan temas etmesi nedeniyle hareket kabiliyetinde sorunlar ortaya çıkar. Ağrı, kireçlenmenin en belirgin göstergesidir. Bu ağrı tüm bedene yayılmaz, yalnızca diz eklemi ile sınırlıdır. Kişinin şikayetleri ile muayene bulguları her zaman paralellik göstermeyebilir. Röntgen çekimi ile kireçlenme bulguları tespit edilen bireylerin yalnızca %30'unda ağrı hissi tespit edilmektedir. Diz ekleminde görülen kireçlenmenin ağrısı, genellikle eklemin kullanılması sonrasında artar ve bu ağrılar ancak dinlenme ile azalır.

Kıkırdak Erimesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Çoğu kez sızı şeklinde ve yeri net olarak gösterilemeyen bir ağrı hissedilir.
  • Kıkırdaktaki yıpranma arttıkça hareket kabiliyeti giderek kısıtlanır.
  • Sürekli yapılan hareketler daha zorlayıcı hale gelir ve bu ağrı hissi dinlenerek dahi geçmez.
  • Uyku esnasında eklemi çevreleyen ve koruyan kasların kasılma oranı azaldığından, bireyin uykusundan uyandıracak kadar ilerlemiş ağrılar yaşanabilir.
  • Kıkırdakta oluşan hasarla birlikte tutukluk, sertleşme, eklemden duyulan çıtırtı şeklinde sesler, eklem ile gerçekleştirilen aktivitelerde kısıtlanma ve eklem bozuklukları gibi sorunlar görülebilir.
  • Uzun süre hareketsiz kalmanın ardından veya sabah uykudan kalkınca tutukluk ve sertleşme hissedilebilir. Bu his 15-20 dakika kadar sürebilir.

Kıkırdak Erimesinde Yapılması Gerekenler

Diz ekleminde kıkırdak zedelenmesini azaltmak ve kıkırdak yapısını korumak için günlük yaşamda bazı kurallara dikkat edilmelidir. Bu kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Fazla kilolardan kurtulmak,
  • Bazı aktivitelerle bacak kaslarını kuvvetlendirmek,
  • Alaturka yerine alafranga lavaboları tercih etmek,
  • Bol bol dinlenmek,
  • Namaz kılan bireylerin namazlarını sandalyede oturarak kılmaları,
  • Gerekli tedavi yöntemlerini uygulamak,
  • Uygun egzersiz programlarını düzenli bir şekilde yapmak.

Kıkırdak Erimesinde Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavinin amacı tamamen iyileşmeyi sağlamak değil, oluşan ağrı hissini dindirmektir. İlk evrelerde bazı egzersiz programları, destek verici cihaz kullanımları, yaşam şeklinde yapılan değişiklikler ve diğer yöntemler olarak ayrılmaktadır. Bu başlıkları şu şekilde açıklayabiliriz:

Yaşam tarzını değiştirme: Durumu daha zor hale getiren merdiven çıkma, bisiklet sürme gibi dizin katlanarak yapıldığı hareketlerden kaçınmak gereklidir. Fazla kilosu olan kişiler bir an önce bedenine fazla yük veren bu kilolarından kurtulmalıdır. Bu konuda istikrar sağlamak için bir uzman gözetiminde diyet programına uyulmalıdır.

Egzersiz yapmak: Egzersiz yapan bireylerin diz bağı ve kasları kuvvet kazanacağından, egzersiz yapmak tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Destek verici cihazlar: Elastik bandajlar ve diz içi kıkırdak iğneleri geçici bir rahatlama hissi oluşturabilir.

Diğer uygulamalar: Tüm yöntemler denenmesine rağmen dizde hissedilen ağrılar geçmiyorsa, kişinin yaşı ve fiziksel uygunluk durumuna göre diz protezi uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni