Kıkırdak Nakli Nasıl Yapılır?
25 Temmuz 2024

Kıkırdak Nakli Nasıl Yapılır?

Kıkırdak Nakli

Kıkırdak nakli, kıkırdağın hasar görmüş bölgesine sağlıklı kıkırdak dokusunun nakledilmesi işlemidir ve iki ana yöntemle gerçekleştirilmektedir:

  • Hastanın yük binmeyen eklem kıkırdağından alınan silindir şeklindeki kıkırdak parçalarının hasarlı bölgeye nakledilmesi.
  • Laboratuvar ortamında kıkırdak hücrelerinin çoğaltılarak hastanın problemli kıkırdak bölgesine nakledilmesi.

İlk yöntemde, hastanın yük taşımayan bölgelerinden alınan kıkırdak dokuları, silindir şeklinde kesilerek hasarlı bölgeye nakledilir. İkinci yöntemde ise hastadan alınan biyopsi kullanılarak kıkırdak dokusu laboratuvar ortamında çoğaltılır ve bu çoğaltılan hücreler hasarlı bölgeye nakledilir. Bu tedavi yöntemleri, daha önceki yöntemlere kıyasla daha başarılı sonuçlar vermiştir. Hastaların daha hızlı iyileştiği, dizde ağrı ve şişlik şikayetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir.

Kıkırdak Nakli Cerrahisi

Kıkırdak nakli cerrahisinde başarılı sonuçlar günümüzde mümkün hale gelmiştir. Kıkırdağın kendi kendini yenileme ve onarma gibi bir özelliği olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle kıkırdak yaralanmalarında kıkırdak nakli dışında bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kıkırdak yaralanmaları ilerledikçe kireçlenme başlar ve hastanın sorun yaşadığı bölgeyi kullanamaması durumu ortaya çıkar. Bu tür durumlarda kıkırdak nakli veya kıkırdak hücreleri ile çoğaltılan rejenerasyon teknikleri kullanılarak tedavi uygulanır.

Mikrokırık Yöntemi

Mikrokırık yöntemi ile yapılan kıkırdak nakli, zedelenen kıkırdağın temizlenmesi işlemi ile başlar. Temizlenen kıkırdak altındaki kemik dokuya delikler açılır. Bu delikler açılırken kanama yapan bölgeye kemik içerisindeki kök hücreler yerleştirilir ve kendi tamir dokusunun oluşması sağlanır. Kıkırdak naklinde kemik ve kıkırdaktan oluşan sağlıklı parçalar alınarak sorunlu olan kıkırdak dokuya nakledilir. Hastanın vücudundan biyopsi yöntemi ile alınan kıkırdak dokusu laboratuvarlarda çoğaltılarak hastaya nakledilir. Özel laboratuvarlarda çoğaltılan kıkırdak dokuları daha sonra hastaya nakledilir.

Gelişmiş Cerrahi Teknikler

Yeni geliştirilen cerrahi müdahale teknikleri, kıkırdak naklinin daha sağlıklı ve sorunsuz olduğunu göstermektedir. Mikrokırık teknolojisinden önce, kıkırdağın kemik ile birleştiği yerden alındığında bozukluklar oluşur ve hastanın şikayetlerinin olması, yürüyüş sonrası şişlikler ve ağrılar görülürdü. Eskiden kıkırdak nakli öncesi temizlik artroskopik ile yapılırken, hastanın stabil olmayan dejenere bölgeleri alınarak ortaya krater sorunu çıkıyordu. Günümüzdeki modern teknikler sayesinde bu tür sorunlar minimize edilmiştir.

Sonuç

Kıkırdak nakli, kıkırdak hasarlarının tedavisinde etkili ve başarılı bir yöntemdir. Hastaların daha hızlı iyileşmesi, ağrı ve şişlik gibi şikayetlerinin azalması ve günlük yaşantılarına daha çabuk dönmeleri sağlanmaktadır. Gelişmiş cerrahi teknikler ve laboratuvar ortamında çoğaltılan kıkırdak hücreleri ile kıkırdak nakli, günümüz tıbbının önemli bir parçası haline gelmiştir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıkırdak Nakli Nasıl Yapılır?

Kıkırdak Nakli Nasıl Yapılır?

Kıkırdak Kemiği Türleri ve Özellikleri

Kıkırdak Kemiği Türleri ve Özellikleri

Fibröz Kıkırdak Hangisidir?

Fibröz Kıkırdak Hangisidir?

Diz Kıkırdak Nakli

Diz Kıkırdak Nakli

Kıkırdak Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıkırdak Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi