Kıkırdak NakliKıkırdak nakli, kıkırdağın hasar görmüş bölgesine sağlıklı kıkırdak dokusunun nakledilmesi işlemidir ve iki ana yöntemle gerçekleştirilmektedir:
İlk yöntemde, hastanın yük taşımayan bölgelerinden alınan kıkırdak dokuları, silindir şeklinde kesilerek hasarlı bölgeye nakledilir. İkinci yöntemde ise hastadan alınan biyopsi kullanılarak kıkırdak dokusu laboratuvar ortamında çoğaltılır ve bu çoğaltılan hücreler hasarlı bölgeye nakledilir. Bu tedavi yöntemleri, daha önceki yöntemlere kıyasla daha başarılı sonuçlar vermiştir. Hastaların daha hızlı iyileştiği, dizde ağrı ve şişlik şikayetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. Kıkırdak Nakli CerrahisiKıkırdak nakli cerrahisinde başarılı sonuçlar günümüzde mümkün hale gelmiştir. Kıkırdağın kendi kendini yenileme ve onarma gibi bir özelliği olmadığı bilinmektedir. Bu nedenle kıkırdak yaralanmalarında kıkırdak nakli dışında bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kıkırdak yaralanmaları ilerledikçe kireçlenme başlar ve hastanın sorun yaşadığı bölgeyi kullanamaması durumu ortaya çıkar. Bu tür durumlarda kıkırdak nakli veya kıkırdak hücreleri ile çoğaltılan rejenerasyon teknikleri kullanılarak tedavi uygulanır. Mikrokırık YöntemiMikrokırık yöntemi ile yapılan kıkırdak nakli, zedelenen kıkırdağın temizlenmesi işlemi ile başlar. Temizlenen kıkırdak altındaki kemik dokuya delikler açılır. Bu delikler açılırken kanama yapan bölgeye kemik içerisindeki kök hücreler yerleştirilir ve kendi tamir dokusunun oluşması sağlanır. Kıkırdak naklinde kemik ve kıkırdaktan oluşan sağlıklı parçalar alınarak sorunlu olan kıkırdak dokuya nakledilir. Hastanın vücudundan biyopsi yöntemi ile alınan kıkırdak dokusu laboratuvarlarda çoğaltılarak hastaya nakledilir. Özel laboratuvarlarda çoğaltılan kıkırdak dokuları daha sonra hastaya nakledilir. Gelişmiş Cerrahi TekniklerYeni geliştirilen cerrahi müdahale teknikleri, kıkırdak naklinin daha sağlıklı ve sorunsuz olduğunu göstermektedir. Mikrokırık teknolojisinden önce, kıkırdağın kemik ile birleştiği yerden alındığında bozukluklar oluşur ve hastanın şikayetlerinin olması, yürüyüş sonrası şişlikler ve ağrılar görülürdü. Eskiden kıkırdak nakli öncesi temizlik artroskopik ile yapılırken, hastanın stabil olmayan dejenere bölgeleri alınarak ortaya krater sorunu çıkıyordu. Günümüzdeki modern teknikler sayesinde bu tür sorunlar minimize edilmiştir. SonuçKıkırdak nakli, kıkırdak hasarlarının tedavisinde etkili ve başarılı bir yöntemdir. Hastaların daha hızlı iyileşmesi, ağrı ve şişlik gibi şikayetlerinin azalması ve günlük yaşantılarına daha çabuk dönmeleri sağlanmaktadır. Gelişmiş cerrahi teknikler ve laboratuvar ortamında çoğaltılan kıkırdak hücreleri ile kıkırdak nakli, günümüz tıbbının önemli bir parçası haline gelmiştir. |
Kıkırdak nakli işlemi sonrasında iyileşme süreci nasıl geçti? Dizde ağrı ve şişlik şikayetlerinizde azalma gözlemlediniz mi?
Cevap yazMerhaba Alper,
Kıkırdak nakli işlemi sonrasında iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir, fakat genel olarak şu şekilde ilerler:
İlk Hafta: İlk hafta genellikle dinlenme ve bacak yukarıda tutulacak şekilde geçer. Bu süreçte ağrı ve şişlik normaldir, doktorunuzun verdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
1-3 Ay: Bu dönemde fizik tedaviye başlanır ve yavaş yavaş hareket kabiliyeti kazanmaya başlarsınız. Ağrı ve şişlik azalmaya başlar, fakat tam olarak geçmesi için zamana ihtiyaç vardır.
3-6 Ay: Bu periyotta dizdeki ağrı ve şişlik şikayetlerinde belirgin bir azalma gözlemlenir. Bu dönemde doktor kontrolleri devam eder ve fizik tedavi yoğunluğu artabilir.
6 Ay ve Sonrası: Bu süreçte büyük oranda iyileşme görülür. Diz fonksiyonlarınızın normale dönmesi beklenir, fakat tam iyileşme bir yılı bulabilir.
Umarım bu bilgiler işinize yarar ve sağlığınıza kavuşmanızı dilerim!